Over Martin Butter Martin Butter Klavierinstrumentmaker Clavichord

Spinet naar Keene & Brackley

SpinetKeeneAndBrackly01

Dit instrument is eigendom van Paul Kieviet.

Naast orgels ben ik mij gaan verdiepen in snaarinstrumenten. Ik heb een aantal spinetten gemaakt omdat ik het een mooi type instrument vind. Over spinetten wordt vaak neerbuigend gesproken omdat er in de neobarok veel spinetten gebouwd zijn die erg “blikkerig” klinken. Toch zijn er, met name vanuit Engeland, veel prachtig klinkende instrumenten bewaard gebleven.

SpinetKeeneAndBrackly02

Het spinet was een populair instrument in de baroktijd. Typisch zijn de Engelse “bentside” spinetten. Bent is het oud-Engelse woord voor bocht. De Engelse spinetten zijn bijna altijd van noten in combinatie met een goedkopere houtsoort met daarop notenfineer. Het voordeel van een spinet is dat het door zijn vorm minder ruimte inneemt dan een klavecimbel.

SpinetKeeneAndBrackly03

De afbeelding toont een kopie van een spinet uit 1715 gebouwd door Stephen Keene en Charles Brackley. Dit spinet heeft messing snaren. Voor messing snaren is een kortere mensuur (lengteschaal) nodig om dezelfde toonhoogte te krijgen als stalen snaren. Messing snaren geven een warmere klank dan stalen snaren. Ik vind het belangrijk zoveel mogelijk zelf te maken, bijvoorbeeld de voor de klankvorming belangrijke zangbodem, de dokken, het klavier, de toetsfrontons, het onderstel etc. Door zoveel mogelijk onderdelen zelf te maken kun je als bouwer je eigen stempel, of liever gezegd, je eigen ideeën voor wat betreft klank, speelaard en uiterlijk realiseren.

Enkele technische gegevens:
Kast:                      Amerikaans noten
Baswand:               1720 mm
Klavieromvang:     G1, A1-d3, e3
Toetsbeleg:            ebben en de boventoetsen van peren met beenbeleg


Return
Vorige: Home Volgende: Clavichorden